Více jak 25 let zkušeností

Spolupráce s lékaři

Pro zdravější a kvalitnější život

První nákup SLEVA 20%.
100% přírodní doplňky stravy s extrakty z hub a bylin bez přidané chemie a plnidel. Ruční výroba do veganských kapslí s karagenanem z červených mořských řas. Bez GMO, bezlepkové. Bezplatná konzultace v oblasti prevence zdraví, hubnutí, zpomalení stárnutí.

M

1 10,000 

KOŠÍK

Proč je třeba doplňovat vápník

od | 27 Pro, 2021 | Zdraví

Vápník spolu s dalšími patří mezi látky pro náš organismus nezbytné. Proč tomu tak je? Co může způsobit nedostatek vápníku a jak ho doplnit našemu tělu zpět?

Proč je pro nás vápník důležitý?

Vápník má vliv především na tvorbu a udržování kostí a zubů a jejich kvalitní rozvoj. Kromě toho ho ale potřebujeme také k pravidelné srdeční činnosti a krevnímu oběhu, k činnosti nervů a svalů a k předávání nervových impulzů. Také regeneruje srdeční rytmus, zmírňuje nespavost a zlepšuje činnost nervového systému. Ale pomáhá i při vstřebávání železa.

I když se při fyzickém pohybu vápník spotřebovává, zlepšuje se zároveň jeho asimilace a využitelnost. Ve výsledku tedy člověk fyzicky aktivní má menší ztráty vápníku než člověk nehybný.

Vápník ale také redukuje škodlivé účinky olova, kadmia a dalších toxických látek, snižuje resorpci těžkých kovů a pomáhá udržovat hezký vzhled.

Co se děje při nedostatku vápníku?

Při nedostatku vápníku v těle může docházet k měknutí a řídnutí kostí. Pokud vápník chybí dítěti, může dojít i ke křivici. U dospělých může dojít k osteomalacii, při níž jsou typické bolesti kostí, svalové křeče a poškozená páteř.

Když tělu chybí vápník, odebírá si ho tělo nejdříve z čelisti, pak ze žeber, obratlů a kostí končetin. Proto se jeho nedostatek projevuje právě zhoršeným stavem zubů, počínaje zvýšenou tvorbou zubních kazů, pokračuje vypadáváním zubů a konče paradontózou. Dalším projevem jsou pak bolesti a řídnutím kostí a kloubů nebo lámavé kosti se sklonem k častějším zlomeninám.

To ale není všechno. Vápník, který si tělo bere z kostí, se uvolňuje do krve, kde zvyšuje riziko kornatění cév v pozdějším věku. Ovšem ve chvíli, kdy k tomuto dojde, je už právě často pozdě snažit se něco změnit. Řešením poté jsou léky. Existuje i jiná cesta a to přírodní, kdy pomůžete vlastnímu tělu, aby se samo začalo uzdravovat.

Jelikož vápník ovlivňuje také nervový systém a svalovou a srdeční činnost, může se jeho nedostatek projevovat i v těchto oblastech. A způsobovat může také nervové a psychické poruchy jako je neuróza, únava, napětí, nespavost či úzkostné stavy.

Správná hladina vápníku v organismu naopak může zmírnit bolesti zad a kůže, pomoci při menstruačních bolestech. Dětem může pomoct při tzv. „bolestech růstu“ kolen a kostí.

Zdroje vápníku

Než si řekneme, v čem všem je vápník obsažen, je důležité si uvědomit jednu zásadní věc. A sice, že  vápník potřebujeme nejen do těla dostat, ale také zařídit jeho vstřebatelnost. Je proto důležité přijímat ho z relevantních zdrojů, ale také zajistit přísun dalších minerálů a vitamínů, které nám s jeho vstřebáním a využitelností pomohou. Sem patří především hořčík, fosfor a vitamín D.

Asi všichni víme, že vápník se nachází především v mléce a mléčných výrobcích. Nicméně právě z těchto zdrojů je vápník hůře vstřebatelný, a proto je nutné dbát na přísun výše zmíněných minerálů a vitamínů, ale i dostatečného pohybu a celkově dodržování zdravé životosprávy.

Nejvíce vápníku je obsaženo v mléce a mléčných výrobcích, olejnatých jádrech, jako je například mák, ořechy, mandle, sezamová semínka… Také v sóji, zelenině, vejcích

Měli bychom tedy denně sníst alespoň 1 kg ovoce a zeleniny, s větším podílem konzumace zelených částí rostlin. Potřebujeme ale také dostatek slunečního záření, díky němuž se nám do těla dostane vitamín D, který, jak jsme již zmínili, podporuje vstřebatelnost a využitelnost vápníku.

Nejen vápník, ale i ostatní minerály jsou nezbytné a důležité pro náš organismus Důvodem je, že působí v synergii a dochází díky tomu k lepší vstřebatelnosti a využitelnosti naším organismem. Můžeme je doplňovat jednotlivě nebo stravou, ale nikdy nedosáhneme vzájemné synergie a využitelnosti pro náš organismus jako formou kvalitních doplňků stravy, které jsou dostupné bez lékařského předpisu. Právě díky obsahu více minerálů ve vhodné kombinaci je tak jejich vstřebávání a vzájemné působení ideální.

Nepřátelé vápníku

Mezi potraviny, které naopak brzdní či brání dobrému vstřebávání vápníku, patří tuky, kyselina šťavelová, která je obsažena například v čokoládě, rebarboře, kopřivách a špenátu, ale také kyselina fytová obsažena v obilí.

Vápník paradoxně blokují i některé látky obsahující vázanou síru, které se nachází například v kravském mléku. Stejně tak nadměrná konzumace mléčných výrobků opět vede k nedostatku aktivního vápníku v těle. Navíc tato nadměrná konzumace mléka a výrobků z něj znamená nadměrnou konzumaci bílkovin a zpětný vliv na potřebu vápníku a hořčíku.

Mezi další velké nepřátele vápníku patří tabák, alkohol, kofein, ale i slazené limonády s obsahem kyseliny fosforové (ta se přidává, aby nevyprchaly bublinky). Dále také sůl, některá antacida obsahující hliník, nedostatečný pohyb a nedostatek slunečního záření.

A jak jsme již zmínili, také nedostatek hořčíku, jelikož hořčík pomáhá s využitelností vápníku v našem organismu.

Petra Doubková

Petra Doubková

Autorka článku

Jmenuji se Petra. Což je jméno řeckého původu, které v překladu odkazuje na skálu. I když jako skála rozhodně nevypadám, jsem skálopevně přesvědčená o tom, že to, jak budeme ve svém životě zdraví a spokojení, závisí do velké míry na tom, jak se o sebe staráme.

Hledat článek
na webu

Nové články

  • Zboží přidáno do košíku
1
Košík
Máte dopravu ZDARMA!
    Apply Coupon