V břiše jako v pokojíčku aneb není bakterie jako bakterie a jak správně osídlit střevní mikroflóru

od | 17 Pro, 2021 | Střevní mikrobiom, Zdraví | 0 komentářů

Ráda bych se s Vámi podělila o zajímavé informace a poznatky mého kolegy, lékaře, který se celý život věnuje medicíně.

 

Jde o „ten“ pocit, že vám je „najednou“ dobře a nic vás nebolí

Najednou mám rád svoje tělo. Cítím se v něm dobře. Nebojím se předstoupit před zrcadlo. Nic mě nebolí. Ani záda, ani kolena. Nemám hlad a nejsem nacpaný. Nebudím se škroukáním v břiše. Probouzím se s dobrou náladou, z postele na záchod, vyprázdním útroby a jsem spokojený živočich. Tato a jiná slova slýchávám často od lidí, kteří se mi svěřují poté co něco ve svém životě změní a najednou je jim dobře.

Živá zahrada plná bakterií

A co se vlastně stalo? Moje babička by řekla: ‚Je ti dobře, protože máš v bříšku jako v pokojíčku.‘ Vždycky jsem jí věřil, ale dnes vím, že moje střeva nejsou pokojíčkem, ale spíše zahrádkou.

Mikrobiologové, imunologové, gastroenterologové s další gnozeologové od babiččiny smrti nespali, a proto dnes říkají, že naše střevo je živou zahradou (velkou jako fotbalové hřiště) obývanou ne milionem, ne miliardou, ale bilionem bakterií.

Většina z nich je našemu tělu nesmírně užitečná. Naše střevo není jenom trubice dobrá ke vstřebávání cukrů, tuků a bílkovin, ale také největší výrobce protilátek proti všemu cizorodému, nevyjímaje proslulý SARS CoV 2.

Střeva a mozek ve spolupráci

Střevní sliznice (ve spolupráci s hodnými bakteriemi) také produkuje okolo sta dnes známých bílkovin typu hormonů, které významně ovlivňují náš mozek. Pověstný hormon štěstí (serotonin) se sice tvoří v mozku, ale málo. Většinu hormonu štěstí produkuje naše střevo. A tak náš pocit štěstí a spokojenosti závisí na pořádku nebo nepořádku ve střevech.

 

Bakterie v rovnováze a souladu

Ve střevech žijí bakterie k našemu tělu přátelské, ale také bakterie choroboplodné. Těch je u většiny z nás mnohem méně, ale také tam hrají svoji roli. Důležitý je jejich poměr. Celá kolonie váží až 1,5 kg a i proto nejsou k přehlédnutí. Aby tato kolonie byla trvale v rovnováze (veškerý život na Zemi je vlastně hledáním rovnováhy všech organismů), můžu jako jedinec leccos udělat, protože přirozeně toužím po tom, abych se za všech okolností cítil dobře. Vybírám si proto nejvhodnější stravu.

Proces trávení probíhá buď cestou kvasného anebo hnilobného procesu rozkladu živin. Kvasný proces je našemu tělu bližší, trávenina odchází rychleji a pravidelně. Pomalý odchod tráveniny vzniklé procesem hnilobným vyvolává zácpy, plynatost, umožňuje vstřebávání látkám, které nemají v těle co dělat. Tělesné pocity takových dějů každý zná, je to diskomfort, po kterém nikdo netouží.

Je také dobré vědět, že člověk je vývojově býložravcem, všežravcem se stal až s rozvojem civilizace.

Abychom dosáhli správné rovnováhy střevních bakterií a pocitu tělesné a duševní pohody, musíme těm hodným bakteriím trochu pomáhat.

Střevní bakterie zásadním způsobem ovlivňují řadu fyziologických, ale i patologických dějů v lidském organismu. Jmenovat můžeme riziko vzniku řady onemocnění (např. diabetes,poruchy funkce jater, ledvin, zvýšený cholesterol, sklony k depresím apod.), ale také stárnutí člověka, a s tím související zvyšující se riziko úmrtí. Složení bakteriální mikrobioty ve Vašem střevě se v průběhu života výrazně mění. Např. bifidobakterií, které mohou být s nadsázkou označovány jako bakterie věčného mládí, mívají kojenci ve střevě až 90 procent, zatímco u sedmdesátiletého seniora bývá jejich množství sníženo na pouhé tisíciny procent.
 
A jaký je ten váš mikrobiom? Měli byste také rádi v bříšku jako v pokojíčku? Chcete se dozvědět více? Neváhejte VYPLNIT FORMULÁŘ a já vás budu obratem kontaktovat!

Ne každý je schopen a ochoten vybírat a nakupovat ty nejzdravější rostliny a byliny. A ne každý je umí správně upravit.

Závěrem

To byla slova mého kolegy lékaře, kterému jsem položila otázku na téma střevní mikrobiom a jak na správné bakteriální osídlení ve střevech.

Také bych Vás ráda pozvala na osobní setkání, která se budou konat od ledna 2022 každý pátek mezi 14. a 16. hodinou v Říčanech, nebo na online webináře, které se od ledna 2022 budou konat každou neděli. Na těchto setkáních a webinářích se dozvíte více nejen o střevním mikrobiomu, ale i o zdraví. Také něco z evoluce lidstva a zastavíme se i u tématu prevence a imunity. V závěrečné diskuzi se pak vždy můžete zeptat na věci, která vás osobně zajímají.

Setkání i webináře jsou zdarma.

Pro registraci klikněte ZDE.

Petra Doubková

Petra Doubková

Autorka článku

Jmenuji se Petra. Což je jméno řeckého původu, které v překladu odkazuje na skálu. I když jako skála rozhodně nevypadám, jsem skálopevně přesvědčená o tom, že to, jak budeme ve svém životě zdraví a spokojení, závisí do velké míry na tom, jak se o sebe staráme.

Hledat článek
na webu

Nové články

    0
    Košík
    Váš košík je prázdný...
      Apply Coupon
      Unavailable Coupons
      s7lga Get 15% off Slevový kód registrace web formulář do xx.xx.22